İmza-töreni

İstanbul Yeni Havalimanı’na altı bankadan 4,5 milyar euro’luk kredi

İGA, İstanbul Yeni Havalimanı’nın birinci etabının finansmanı için Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve Finansbank ile toplam 4,5 milyar euro’luk kredi anlaşmasına imza attı. Tören Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu, pek çok üst düzey bürokrat, İGA Yönetim Kurulu üyeleri ve kredi veren bankaların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en büyük proje olan İstanbul Yeni Havalimanı’nın birinci etap kredi sözleşmesi imza töreni, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla düzenlendi. Törene aynı zamanda pek çok üst düzey bürokrat, İGA Yönetim Kurulu üyeleri ve kredi veren bankaların üst düzey yöneticileri katıldı. Törende 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey – güney pistini kapsayan birinci etap yatırımları için Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve Finansbank ile İGA arasında 16 yıl vadeli finansman kredisi için imzalar atıldı. İlk aşamada 6 milyar euro’luk yatırımın hedeflendiği İstanbul Yeni Havalimanı’nda yatırımların 4,5 milyar euro’luk kısmının söz konusu krediyle karşılanması planlanıyor. Yatırım tutarının yüzde 25’inin öz kaynaklardan karşılanacağı birinci etabın 2018 yılının içerisinde tamamlanacağı öngörülüyor.

Düzenlenen imza töreninde İGA Yönetim Kurulu Üyesi ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul Yeni Havalimanı’nın yapımının hızla devam ettiğini kaydetti. “İstanbul’u ve ülkemizi dünya havacılık sektörünün merkezi haline getirmek gibi büyük bir hedefimiz var” diyen Özdemir şunları söyledi: “Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımını hazine garantisi olmadan hayata geçiriyoruz. İGA, İstanbul Yeni Havalimanı için yapacağı yatırımlar sayesinde sadece yeni rekorlar kırmakla kalmayıp, yaratacağı ticari hacimle ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayacak. İşletmeye açtığımız tarihten itibaren, yılda 886 milyon euro + KDV olmak üzere 25 yılın sonunda toplam 22 milyar 152 milyon euro + KDV tutarını devlet bütçesine kazandıracağız. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük finansman kredisini bize sağlayan Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve Finansbank’a teşekkür ediyoruz. Türk Bankalarının bu denli büyük bir projenin finansmanında yer alması, bankacılık sistemimizin gücünün ve ülkemiz finans çevrelerinin İstanbul Yeni Havalimanı’nın yüklenicilerine duyduğu güvenin bir göstergesidir.”