İstanbul Yeni Havalimanı’na Bir yılda 2 Büyük Tasarım Ödülü…

İstanbul Yeni Havalimanı, Dünya Mimarlık Festivali’nden Büyük Ödül ile Döndü

Dünya havacılık camiası tarafından yakından takip edilen İstanbul Yeni Havalimanı, terminal binası tasarımıyla 16-18 Kasım 2016’da Berlin’de düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali’nde “Gelecek Projeler - Altyapı” kategorisinde ödüle layık görüldü.

Hem dünya hem de Türkiye havacılık endüstrisinin odağını değiştirecek İstanbul Yeni Havalimanı Projesi, 16-18 Kasım tarihleri arasında Berlin’de dünya mimarları ve tasarımcılarını buluşturan Dünya Mimarlık Festivali’nde (WAF) “Gelecek Projeler - Altyapı” kategorisinde, terminal binası, tasarımı ile ödül aldı.
İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu; mimarlık alanında dünyanın en itibarlı etkinlikleri arasında sayılan Dünya Mimarlık Festivali’nden büyük ödülle dönmekten mutluluk duyduklarını aktardı ve şunları ekledi: “Geçtiğimiz aylarda da uçuş kontrol kulemiz Chicago Athenaeum tarafından 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü’ne layık görülmüştü. Çok kısa bir zaman dilimi içerisinde, bu sefer terminal tasarımımız ile ikinci bir ödül almak bizi çok mutlu etti ve gururlandırdı. Bizler, havalimanımızın tümünde Türk kültürü ve mimarisinin esintilerini yansıtmak için büyük çaba sarf ediyoruz. Kültürümüzde önemli yere sahip lale çiçeğinden ilham alınarak tasarlanan uçuş kulemizden sonra, projenin en önemli yapısı olan yolcu terminal binamızda da Türk kültürüne ve mimarisine büyük önem verdik. Özellikle terminalin kubbeli çatısı büyük usta Mimar Sinan'dan izler barındırıyor.”

Dünyanın tek bir çatı altındaki en büyük havalimanı terminaline, ödül!

İstanbul Yeni Havalimanı Terminali, İngiliz Scott Browning firmasının öncülüğünde Türkiye’den Fonksiyon ve TAM/Kiklop’un desteğiyle tasarlandı. Tamamlandığında dünya çapında sıfırdan yapılan en büyük havalimanı özelliği taşıyacak olan proje, 350’den fazla noktaya uçuş ile ilk etapta yıllık 90 milyon yolcu ağırlama kapasitesine sahip olacak. Bunun yanı sıra ödüle konu olan terminal binası, dünya çapında tek çatı altındaki en büyük terminal binası özelliğini taşıyacak.
Yusuf Akçayoğlu; “Dünyanın en büyük duty free alanı; kıtaları birleştiren Boğaziçi'nden esinlenerek tasarlandı ve içerisinde Türk motifleri, sokak dokuları yer alacak. Sadece estetik değil, aynı zamanda yalın sistematiğiyle eşsiz bir yolcu deneyimi sunacak olan havalimanımızın, tamamlandığında dünyanın en önemli mimari eserleri arasında yer alacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

Terminal, karakterini İstanbul’dan alıyor

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olacak terminalin, mimari tasarımı İstanbul’un ve bölgenin eşsiz karakteriyle yakından bağlantılı… Terminal binası, boyutuna rağmen, kendi içeriğine ihtiyatlı bir şekilde oturan, açık, yatay bir mekân düşünülerek, dâhili olarak, tonoz tavan ve geometrisi, kara tarafından uçak tarafına doğru ve aynı zamanda, terminal uzunluğu boyunca hareket eden insanlar için yön hissi vermek adına tasarlandı. Çatı ve yerleşim tasarımı ise, yolcu akışlarını güçlendirirken, sezgisel yön bulmayla müşteri deneyimini pekiştirecek özelliğe sahip. Çatı açıklıkları doğal gün ışığı sağlayarak, terminaldeki check-in, güvenlik, pasaport kontrol ve perakende mağaza ortamı gibi kilit alanları vurguluyor.
İstanbul'un sürekli değişen renkleri ve tonları, katmanlandırılmış, kaburgalı tavanın ışık oyununu, mavinin değişik tonlarını ve mütevazi bir geometrik örüntüyü ortaya çıkardığı iç mekanlara ilham veriyor. Tavanın yapısı, güçlü bir yapısal mantıkla desteklenirken, aynı zamanda şehrin zengin mimari mirasını çağrıştırıyor.

İstanbul Havalimanı dünya projelerini geride bıraktı

Dünya Mimarlık Festivali’nde 60’ı aşkın ülkeden 300’ün üzerinde proje yarıştı. Dünya Mimarlık Festivali’nde yarışan projeler; mimari planlama, tasarım, estetik, operasyonel konular ve inşa edilebilirlik kriterlerine göre değerlendirildi.  İstanbul Yeni Havalimanı,  Londra Well-line, Şanghay Caravanserai Havalimanı, Güney Kore Uluslararası Jeju Havalimanı, Riyad Olaya Metro İstasyonu, Stuttgart Merkez İstasyonu, Varşova Tren İstasyonu, Çin San Shan Köprüsü gibi projeleri geride bıraktı.

Dünya Mimarlık Festivali Hakkında

9 yıldır mimarlıkta son gelişmelerin paylaşılarak dünya mimar ve tasarımcılarına fikir alışverişi ortamı sağlayan Dünya Mimarlık Festivali, bu sene Berlin’de tarihi bir otobüs deposunda düzenlendi. Festival kapsamında dünya çapında 300’den fazla proje, 32 kategoride yarıştı. Dünya Mimarlık Festivali ödül sahipleri, gala gecesine kadar açıklanmıyor.